Jatka sisältöön

Oletko kokeillut turvesaunomista? Katso ohjeet ja vaikutukset

turvesauna peatcare

TURVESAUNA ANTAA RENTOTTAVAT JA TERVEELLISET LÖYLYT

turvesauna

Turvesauna on rentouttava ja terveyttäsi sekä kauneuttasi hoitava kokemus.

Turve levitetään kostealle iholle – aina päästä varpaisiin – ja sen annetaan vaikuttaa noin 20-25 minuuttia.

(LehtoPeatin hoitolassa turvesaunomisen yhteydessä voi ottaa rentouttavan hieronnan, jolloin aikaa menee yhteensä noin 40 minuuttia)

Saunan lämpötila pidetään maksimissaan 60 asteisena, joten löylyissä viihtyvät hyvin nekin, jotka eivät pidä kuumista löylyistä. Turve myös vilvoittaa kivasti, sillä sitä ei esilämmitetä saunahoitoa varten, kuten haudehoidoissa. Turpeen saat toki myös esilämmitettynä halutessasi :)

Saunomisen ohessa turvetta tulee kastella vedellä, jotta se pysyy kosteana. Hyvä keino pitää turve kosteana on esimerkiksi sumutinpullo.

Kun antoisa turvesaunakokemus on ohitse, huuhtele turve pois puhtaalla vedellä ja halutessasi pesusienellä.

Saippuaa et tarvitse, koska hoitoturve on antiseptistä ja sillä on täten puhdistava vaikutus. Kuulostele jos ihosi tarvitsee saunan jälkeen voidetta. Yleisesti ottaen voiteita tai rasvoja ei kannata käyttää samana päivänä, jotta turpeen hoitava vaikutus ei heikkene. 

Saunomisen jälkeen olosi on kevyempi, rentoutunut ja ihosi tuntuu virkistyneeltä, pehmeltä ja kiinteältä.

 

TURVESAUNAN VAIKUTUKSIA

- Lämmittää lihaksia

- Kuorii ja kosteuttaa ihoa

- Pehmentää ihoasi

- Hoitaa aknea

- Rentouttaa

- Laittaa aineenvaihduntasi liikkeelle

- Poistaa nestettä

- Lievittää reumaattisia kipuja (erityisesti nivelreuma). Turpeen humusaineet, eli humiinit sitovat kuona-aineita, reumatekijöitä itseensä ja parantavat solujesi uusiutumista sekä hormonitoimintaa.

- Auttaa vaihdevuosiin ja gynekologisiin vaivoihin

 

Saunassa turvehoito tehostuu, koska lämmin sauna laajentaa ihohuokosiasi ja näin hivenaineet ja biologiset ainesosat imeytyvät ja aktivoituvat ihossasi paremmin.

Säännöllisesti käytettynä turvehoidot parantavat ääreisverenkiertoa, omia ihon puhdistus- ja uudistumismekanismeja ja auttaa säilyttämään ihosi oman kosteustasapainon.

Kotioloissa voit toistaa saunaturvekäsittelyn 1-2 kertaa viikossa.

 

HYVÄ MUISTAA ENNEN TURVESAUNAAN MENOA (OHJEET):

1. Suojaa lauteet hyvin muovilla, liinoilla tai vaikka vanhalla lakanalla. Näin säästyt suuremmalta saunan kuuraamiselta ”turvelöylyjen” jälkeen. Turpeella on taipumusta imeytyä puuhun tiukkaan, joten suojaus kannattaa.

2. Olit sitten menossa perinteiseen saunaan tai turvesaunaan, niin on hyvä muistaa nesteytys, eli juoda ennen saunomista. Turvesaunahoito pistää aineenvaihduntasi liikkeelle ja poistaa vettä kehostasi nopeammin kuin perinteinen sauna. Kun pidät huolen nesteytyksestä, niin säästyt myös mahdolliselta päänsäryltä.

3. Ennen turpeen levittämistä sinun on hyvä mennä löylyyn, kunnes alat hikoilla. Näin ihohuokoset aukeavat ja tehostat turpeen hyviä vaikutuksia.

4. Levitä huoneenlämpöistä tai vesihauteessa lämmitettyä turvetta koko kehollesi tai paikallisesti esim. kipukohtaan. Suosittelemme levittämään turvetta kostealle iholle - voit levittää myös kuivalle iholle - sen verran runsaasti, ettei ihosi kuulla läpi.

5. Jos turve meinaa kuivua ja kipristellä, niin muista kastella turvetta vedellä. Turve tulisi pitää kosteana koko saunomisen ajan. Jos turve on päässyt kuivumaan, se myös jämähtää tiukemmin kiinni ihoosi ja saat huuhdella ja hinkata sitä hitusen ahkerammin peseytyessäsi. 

6. Ole saunassa oman jaksamisesi mukaan. Yleensä turvesaunassa ollaan 20-25 minuuttia, jotta turve kerkeää vaikuttaa tarpeeksi kauan.

 

ps. Oletko kokeillut turvesaunomista hoitolassa tai omassa saunassasi? Kerro kokemuksestasi.

Edellinen blogipostaus
Seuraava blogipostaus

2 kommenttia

PeatCare

Hei Kaija,

Suomen kesä, kiirettömyys, järvi, sauna ja pöydän antimet, siitä on vaikea laittaa paremmaksi :)

Kuulostaa enemmän kuin mukavalta ja varmasti on ollut todella hieno ilta.

ps. Kiitoksia kommentista Kaija.

11 Oct 2018

Kaija Hannula

Olimme työporukan kanssa yhden työkaverin mökillä savusaunassa. Turvetimme itsemme ja nautimme saunan pehmeistä löylyistä. Sitten pulahdimme Saimaaseen pesemään itsemme turpeesta. Oli elokuun loppupuoli ja vesi vielä mukavan lämpöistä. Sitten nautiskelimme pöydän antimia. Oli mukavan pehmoinen ja rento olo vielä seuraavanakin päivänä.

11 Oct 2018

Jätä kommentti

Huom! Luemme kommentit ennen niiden julkaisemista.

Sulje
Ostoskori (0) Sulje